Meme Estetiği

Meme Büyütme (Augmentation Mammoplasty)
Meme büyütme ameliyatlarında amaç, memeyi sadece büyütmek değil, şekillendirmektir. Konulacak protezin seçiminde hastanın isteklerinin yanı sıra, vücut yapısı, göğüs kafesinin durumu, cilt yapısı gibi faktörler de göz önüne alınır.
Modern meme büyütme cerrahisi, 1963 yılında ABD’de ilk silikon meme protezlerinin kullanılması ile başlamıştır. Silikon protezler ilk üretildikleri zamandan beri büyük bir değişim geçirmişlerdir. 1993 yılından beri beşinci jenerasyon protezler kullanılmaktadır. Önceki modellerde sık karşılaşılan jel kaçağı, protezin patlaması, protezlerin deforme olması gibi sorunlara son kuşak protezlerde rastlanmamaktadır. Bu konuda üretici firmalar ömür boyu garanti vermektedirler. Beşinci kuşak protezlerin özellikleri koheziv, yani akışkanlığı az bir jel içermeleri, protez yüzeylerinin pürtüklü olması, şekillerinin anatomik ya da yuvarlak olması ve vücut içindeyken de şekillerini koruyabilmeleridir. Çözülemeyen bir sorun olan kapsül kontraktürü oranları ise en aza indirilmiş durumdadır.

18 yaşını tamamlamış memeleri küçük veya orta büyüklükte memeye sahip kişiler ile doğum sonrası süt verme ile memelerinin içi boşalmış olan kadınlar meme büyütme için ideal hastalardır. Protezi yerleştirmek için 4-5 cm’lik bir kesi yapılır. Protezler meme altından, meme başından ya da koltuk altından konulabilir. Son dönemde tüm dünyada en sık meme altı kesileri tercih edilmekte ve en güvenli yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Bu iz, tam meme altı kıvrımında kalır. Uzun dönemde tüm izler belirsizleşir ve hastaları rahatsız etmez. Protezler, zayıf ve cilt altı ince olan hastalarda kas altına yerleştirilmektedir. Protezin üst kısmı kas altında, alt kısmı meme altında kalmaktadır. Bu yöntem “dual-plan” olarak adlandırılmaktadır ve modern meme cerrahisinde en çok bu teknik tercih edilmektedir. Cilt altı dokusu yeterince kalın olan hastalarda ise meme dokusunun ya da adale zarının (fasyanın) altına protez yerleştirilebilir.

Ameliyat, genel anestezi altında hastane koşullarında ameliyathanede yapılır, 1-2 saat sürer. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı için ağrı kesici tedaviye başlanılır. Protez, göğüs kası arkasına konmuşsa belli bir süre kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası memeye özel medikal sütyen uygulanır. Eriyen dikişler kullanılacağı için dikiş alınmasına gerek yoktur. Erken dönemde şişlik, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir.

Meme Küçültme (Reduction Mammoplasty)
Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik ameliyatlardan biri olmakla beraber aslında estetik değil onarım ameliyatıdır. Memeler değişik nedenlerle büyük olabilir; kilo değişiklikleri, emzirme ve yerçekimi etkisi ile mevcut sorun daha da artabilir. Büyüklüğe bağlı sarkık bir meme, kadında sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir, kamburluğa yol açabilir, sütyenin kol sinirlerine baskı yapmasına bağlı uyuşmalar olabilir. Deri sürtünmesi sonucu meme altı oluğunda pişikler olabilir, yaralar açılabilir. Günlük fiziksel aktivite sınırlanabilir. Ayrıca iri meme giysi seçimi konusunda zorluklar yaratırken, kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olur.
Meme küçültme amacıyla uygulanacak bir ameliyat, memelere doğal bir görünüm kazandırır, yukarıda sıralanan sorunlar ortadan kaldırılmış olur, kişinin yaşamı kolaylaşır. Estetik meme küçültme ameliyatında büyük olan meme dokusu kişinin vücut ölçülerine göre yeniden şekillendirilir. Meme başı olması gereken yere taşınır.
Meme küçültme ameliyatları her zaman izli ameliyatlardır; memenin büyüklük ve sarkıklığına bağlı olarak meme başı etrafında bir iz, bunun altında dikey bir iz ve meme altında yatay bir iz olmaktadır. Meme küçültme ameliyatlarında 3 temel işlem yapılır: Meme başı yukarı taşınır, fazla meme dokusu çıkartılıp şekil verilir ve son olarak fazla deri dokusu çıkartılıp atılır. Kalacak olan izin uzunluğu memenin büyüklüğüne, sarkıklığına ve hastanın cildinin elastikiyetine bağlı olarak değişir. İzlerin tümü zaman içerisinde silikleşir ve zor fark edilir hale gelir. Klasik meme küçültmelerin tümü “ters T” izi ile sonlanır. Bu yöntem hala dünyada en sık kullanılan tekniktir. Aşırı büyük ve sarkık memesi olanlarda, çok kilo verme nedeni ile derinin elastikiyetini kaybettiği hastalarda, ileri yaştaki kişilerde ve aşırı asimetrisi olanlarda bu yöntem uygulanabilir. Ancak izlerin uzunluğu ve belirginliği nedeni ile özellikle genç hastalarda uygun bir teknik değildir.

Vertikal mamoplasti şu anda en güncel meme küçültme ve dikleştirme tekniğidir. Bu yöntemde kalan iz, meme başı çevresinde ve buradan aşağıya inen dikey bir iz şeklindedir. Bu teknikte hem iz kısadır, hem de estetik sonuçlar iyidir. Meme tabanı daha iyi daraltılır, memeler daha dik durur. Ayrıca sonuçların kalıcılığı açısından da diğer yöntemlerden üstündür.
Ameliyat, genel anestezi ile hastane koşullarında ameliyathanede yapılır. Ameliyat 2,5 - 5 saat sürer. Uygulanacak yöntem ve olası kalacak iz konusunda hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası medikal sütyen kullanılır.


Meme Dikleştirme (Mastopexy)
Meme dikleştirme ameliyatında, sarkık haldeki meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır ve meme başı olması gereken yere getirtilir. Memeler büyükse meme dokusunun fazlası çıkartılır, küçükse silikon protezlerle desteklenir. Meme dikleştirme ameliyatları büyük ve sarkmış memesi olanlar için küçültme ile birlikte, doğum ya da kilo verme sonrası içi boşalmış ve sarkmış hastalarda ise büyütme işlemi ile birlikte gerçekleştirilir. Bu işlem, genelde doğum yapmış orta yaşlı hastalara yapılır. Ancak, yapısal olarak memeleri sarkıksa çok genç yaştaki hastalara da yapılabilir. Özellikle tübüler meme deformitesi olan hastalarda çok erken yaşlarda ameliyat yapılabilir.
Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi, meme dikleştirme ameliyatları da 18 yaşından küçük hastalara özel bir durum olmadıkça uygulanmaz. Meme dikleştirme ameliyatlarında sarkıklığın derecesine göre sadece meme başı çevresinde (periareolar mastopeksi), meme başı çevresinde ve buradan aşağıya inen dikey bir iz (vertikal mastopeksi), meme başı çevresinde, buradan aşağıya inen dikey iz ve meme altında yerleşmiş yatay iz (ters T yöntemi) kalır. Bu izler zamanla belli belirsiz bir hal alır. Eğer meme başı çok sarkmamışsa ve doğum sonrasında memenin içi boşalmışsa, sadece meme protezi konularak sarkıklık düzeltilebilir. Bu durumda büyütme ameliyatlarında olduğu gibi sadece meme altında kısa bir kesi olacaktır. Meme dikleştirme için en sık kullandığımız yöntem vertikal mastopeksi işlemidir. Bu yöntemde hem iz çok fazla değildir, hem de estetik sonuçlar en iyidir. Kalıcılık açısından da vertikal mastopeksi diğer tekniklerden üstündür.

Ameliyat, genel anestezi ile hastane koşullarında, ameliyathanede yapılır, 1,5-2 saat sürer. Yapılacak ameliyat hastaya özel planlanır. Ameliyat planı ve oluşabilecek iz konusunda hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer ve özel medikal sütyen kullanılır. Ağrı genellikle sorun yaratmaz. Ameliyat sırasında meme protezi kullanılmış ise, birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Eriyen dikişler kullanılacağı için dikiş alınmasına gerek yoktur.

Erkeklerde Meme Büyüklüğü (Gynecomastia)
Jinekomasti, erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Yunanca kadın anlamına gelen “gyne” sözcüğü ile meme anlamına gelen “mastos” sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Jinekomasti, erkek nüfusunun hemen hemen yarısında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınsılaştırdığı için ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler, özellikle yaz aylarında rahatsızlığa yol açar. Jinekomasti sebepsiz yere oluşabileceği gibi, bazı hormonal bozukluklar sonucu olarak ya da bazı ilaçların yan etkisi şeklinde de ortaya çıkabilir.
İlk olarak jinekomastinin sebebi anlaşılmalıdır. Hastada hormon bozukluğu olduğu düşünülüyorsa öncelikle bir Endokrinoloji Uzmanı tarafından değerlendirilir. Hormon tetkikleri yapılır. Eğer bir bozukluk varsa buna yönelik tedavi yapılır. Ergenlik döneminde oluşan jinekomastilerde genellikle beklemek yeterlidir. Bunların büyük bölümü birkaç yıl içerisinde düzelir. Bunlar dışındaki jinekomastiler cerrahi işlemlerle düzeltilebilir.

Jinekomastisi olan hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Yağ dışında meme dokusu da fazla ve yoğun olan hastalarda Lazer Lipoliz kullanılabilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda, meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkarılır. Deri fazlası olan ve meme başı sarkmış olan hastalarda ise iz, meme başının çevresinde kalacak şekilde deri çıkartılır.
Ameliyat, genel anestezi ile hastane koşullarında, ameliyathanede yapılır, 1,5-2 saat sürer. Yapılacak ameliyat hastaya özel planlanır. Ameliyat planı ve oluşabilecek iz konusunda hastaya ayrıntılı bilgi Jinekomasti ameliyatı, genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Ameliyat, yapılacak işleme bağlı olmak üzere 1-2 saat sürmektedir. Hastanın durumuna göre aynı gün taburculuğu yapılır. 1 ay özel korse kullandırılır.
