Vücut Estetiği

Ultrasonik Liposuction
Ultrasonik liposuction ''VASER'' adlandırılan sistem ile cilde açılan deliklerden girilerek yağ dokusuna ultrasonik enerji iletilmesidir. Bu enerji sayesinde yağ hücrelerinde parçalanma olur. Sonrasında yapılan liposuction ile daha kolay şekilde yağ emme işlemi yapılır. Özellikle sırt bölgesi ve erkek memelerinde bu önemli bir avantajdır. İkinci bir avantajı ise cildi sıkılaştırarak toparlanma sürecini kısaltıyor olmasıdır.

VASER sistemi ile ''High Definition Liposhaping'' yapılabilir. "High Definition Liposhaping" çok ince ayrıntılar gözetilerek yapılan bir yağ şekillendirme işlemidir. Özellikle çok yağ alınması planlanan hastalarda tercih edilir.
Lazer Lipoliz
Liposuction öncesi yağ dokusuna lazer ışınları uygulanarak yağ hücreleri parçalanır. Bu işlemin ardından vakum yardımı ile yağ alınır. Eğer sınırlı alanlarda uygulanacaksa ve çok az miktarda yağ alınacaksa sadece lazer uygulanır ve yağ emilmez, yağın kendi kendine erimesi beklenir. Lazer lipoliz sistemlerinin en büyük avantajı cildin hızlı sıkılaşmasını sağlamaktır. Özellikle cilt gevşekliğinin çok olduğu hastalarda tercih edilir.

Yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde (yanaklar, alın, yanak-dudak çizgisi, dudaklar, çene ucu, kalça ve bacaklar) hacim arttırmak ve çökük alanlarda dolgunluk sağlamak için kullanılabilecek yöntemlerden birisi de yağ ve doku enjeksiyonlarıdır. Genellikle kişinin kendisinden alınan yağ, yıkanma ve süzülme gibi, bazı özel işlemlerden geçirilerek belli bir konsantrasyona ulaştırılır ve daha sonra ince tüpler yardımıyla enjekte edileceği alana verilir. Kişinin kendisinden alınan dokular olduğu için istenmeyen bir etki ve sonuç beklenmez. Ayrıca enjeksiyon çok küçük noktalardan yapıldığından, enjeksiyon yerinde herhangi bir iz olması beklenmez. Yağ enjeksiyonlarında yağın alınacağı bölge seçilirken genellikle vücutta yağlanmanın fazla olduğu bölgeler tercih edilmektedir. Bu bölgeler çoğunlukla karın, bel ve (bayanlarda daha çok olmak üzere) kalçadır. Enjekte edilen dokuların bir bölümü vücut tarafından emilerek yok edildiği için bir süre sonra yeni enjeksiyonlar gerekebilir.
Vakumla Yağ Emme (Liposuction)
Yağ dokusu, adiposit olarak adlandırdığımız yağ depolayan hücrelerden oluşur ve vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Yetişkin vücutta yeni yağ hücresi oluşmaz. Şişmanlayıp zayıfladıkça var olan yağ hücreleri büyüyüp küçülürler. Vücudumuzda iki tür yağ dokusu mevcuttur. Bunlardan bir tanesi deri altında yer alan ve kilo alıp verdikçe kalınlaşıp incelen yağ dokusudur. Bu yağ dokusu rejimle ve sporla inceltilebilir. İkinci bir yağ dokusu ise daha derinde yer alır, genetik olarak kodlanmıştır, rejimden ve spordan fazla etkilenmez.
Bu yağ dokusu kişinin ailesel ve ırksal özelliklerine göre birikim gösterir. Kişisel farklılıklar göstermekle birlikte, yağlanma kadınlarda sıklıkla kalçalar, bacaklar, basenler ve karında, erkeklerde ise göbek ve belde olur. Erkeklerde ayrıca karın içi yağlanma da sık görülür. Bu sorunun giderilmesi sadece diyet ve sporla olabilir. Karın içi yağlanma özellikle kalp hastalıklarına zemin hazırlar ve giderilmesi önemlidir.

Vücuttaki yağ dokusunun vakum yardımı ile alınmasına “liposuction” yani “yağ emme” adı verilir. Liposuction bir zayıflama ameliyatı değildir. Liposuction, rejim ve spor ile inceltilemeyen bölgelerdeki sınırlı yağ birikimlerini uzaklaştırmaya yönelik bir işlemdir. İşlemin başarısı deri elastikiyetine bağlıdır. Alttaki yağ dokusu boşaltıldığında derinin tekrar kendisini toparlayabilmesi için elastikiyetinin iyi olması gerekir. İdeal liposuction hastası genç, deri elastikiyeti iyi olan ve fazla kilosu olmayan hastalardır. Liposuction kilolu hastalarda da yapılabilir, ancak amaç hastayı zayıflatmak değil, olduğu kiloda daha biçimli bir vücut sağlamaktır. O nedenle litrelerce yağ almak gibi bir amaç da yoktur. Hastayı riske sokmadan alınabilecek en yüksek yağ miktarı, vücut ağırlığının %10'u kadardır. Sonuçları kalıcıdır. Hasta işlem sonrası kilo alırsa, liposuction yapılan bölge de diğer vücut bölgeleri gibi bir miktar kalınlaşır, ancak hiçbir zaman ameliyat öncesindeki gibi bir yığılma gerçekleşmez.

İşlem, ameliyathane şartlarında genel anestezi altında yapılır. Liposuction yapılacak alana ve alınacak miktara göre ameliyat süresi değişir. Ameliyatın bitiminde hastaya liposuction yapılan tüm alanı kaplayacak şekilde bir korse giydirilir. Bu korsenin yaklaşık bir ay kullanılması gereklidir. Genellikle altı saat sonra hasta taburcu edilir. Kanül giriş yerlerinde küçük pansumanlar bulunur. İlk 24 saat bu deliklerden kanlı bir sıvı sızar. Hasta iki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk bir ay yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir.

Tam Karın Germe (Abdominoplasty)
Gergin bir karın ve ince bir bel kadınlar için çok önemlidir. Ancak doğumdan sonra ve kilo alıp vermeyle en hızlı bozulan bölgelerden birisidir. Doğum karın cildini gevşetir, çatlatır, karın kaslarına ve karnın bombeleşmesine yol açar. Özellikle göbek çevresinde ve belde yağlanma olur. Karın bölgesinde oluşan bu tür sorunların çözümü için karın germe işlemi uygulanabilir. Karın germe işleminde tüm karın ve bel bölgesindeki fazla yağ alınır, göbek altındaki cilt fazlası çıkartılır ve gevşemiş olan karın kasları onarılır.
Tam karın germe işleminde ilk önce tüm karın ve bel bölgesine liposuction uygulanır. Sonrasında karnın alt tarafında çamaşır içerisinde kalacak şekilde uzun bir kesi yapılır. Karın cildi göğüs kafesine kadar kaldırılır, göbek deliği ciltten ayrılır, gevşemiş karın kasları birbirine dikilerek karın duvarı sıkılaştırılır. Ardından, göbek deliğinin altında kalan cildin tamamı çıkartılır. Üstte kalan cilt aşağıya çekilir ve göbek deliği için yeni bir yuva açılır. Tam karın germe sonrasında göbek deliğinin üstü ve altı gerilmiş, bel incelmiş, karın duvarı gerginleşmiş ve göbek deliği dikey ve genç bir görünüm almış olur.


Karın germe ameliyatı özellikle birkaç kez doğum yapmış, karın bölgesi derisinde çatlaklar oluşmuş, sarkmış ve karın kasları zayıflamış kadınlarda son derece faydalıdır. Doğum yapacak olan hanımların bu ameliyatı doğum sonrasına ertelemesinde yarar vardır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 4 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz.

Tam karın germe, genel anestezi altında ameliyathane şartlarında 2-5 saat sürer. İlk birkaç gün karın bölgesinde şişlik ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrı olabilir. Drenler ortalama 1-2 güne alınır. Emilen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ortalama 1-2 gün hastanede kalmanız gereklidir. İşinize 2-4 hafta sonra dönebilirsiniz.

Kısmi Karın Germe (Mini Abdominoplasty)
Karın bölgesinde yağlanması olan, cildi tek başına liposuction yapılamayacak kadar gevşek, ancak tam karın germe gerektirmeyecek kadar da gergin olan hastalarda kısmi karın germe iyi bir seçenektir. Kısmi karın germe işlemi, daha kısa ize neden olması ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha hızlı olması nedeni ile fazla kilolu olmayan hastalarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Kısmi karın germede tüm karın ve bel bölgesine liposuction uygulanır, göbek altından fazla deri çıkarılır, gevşemiş karın kasları sıkılaştırılır. Kısmi karın germede kesi hattı daha kısadır ve göbek yeri değiştirilmez. Yapılan işlemler tam karın germeye göre daha sınırlıdır ve iyileşme süreci daha hızlıdır.

Kısmi karın germe işlemi doğum yapmış, ancak deri ve yağ fazlası göbek altında sınırlı kalmış hastalara uygulanır. Bu işlem genel anestezi altında ameliyathane şartlarında 1-2 saat sürer. İlk birkaç gün, karın bölgesinde şişlik ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrı olabilir. Dren ortalama 1 güne alınır. Emilen dikişler kullanıldığı için dikişler alınmaz. Bir gün hastanede kalınır. Çalışma hayatına 1-2 hafta sonra dönülür.


Uyluk Germe (Thigh Lift)
Uyluk iç tarafındaki gevşeme, sarkma, dalgalanmalar ve düzensizlikler kadınları en çok rahatsız eden sorunlardandır. Kilo alıp verme, egzersiz yapmama ve yaşlanma ile uyluk iç kısımlarda oluşan gevşeme hızlanır. İnce cilt yapısı nedeni ile düzeltilmesi zor bir bölge olan uyluk iç kısmına yönelik çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Uyluk germe, uylukların üst ve iç tarafında oluşan deri bolluğu ve yağlanmanın giderilmesidir.
Uyluk germe ameliyatları genelde 40 yaş üstü kadınlara yapılır. Özellikle kilo alıp verme sonrasında uylukların iç ve üst taraflarında oluşan gevşeme artar. Bazı cilt tipleri gevşemeye eğilimli olduğundan bu tip hastalarda sorun daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir.
Bazı hastalarda problem sadece ciltteki gevşeme iken, bazılarında yağ fazlası da vardır. Cilt bolluğu az olan zayıf hastalarda, kasıkların iç tarafında yatık bir iz bırakacak şekilde deri fazlası çıkartılır ve gerilerek dikilir. Deri bolluğu fazla olan ve yağlanması olan hastalarda deri fazlası dikey bir iz bırakacak şekilde çıkarılır. Öncesinde uylukların iç kısmına liposuction yapılır. Dikey kesi, bacağın iç tarafında kalacak şekilde, kasıkların iç tarafından dize doğru inecek şekilde yerleştirilir. İz, hasta ayakta durduğunda karşıdan gözükmez şekilde olur. Uyluk germe ameliyatları, ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Uyluk germe işlemi yaklaşık 2-3 saat kadar sürmektedir ve sonrası ağrılı değildir.

Yara sorunu yaşamamak için hastaların ameliyat sonrası bir süre hareketlerini kısıtlamaları gerekmektedir. Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün dikişlerin üzerinde bandaj olur. İki gün sonra hastalar banyo yapabilir. Dikişlerin tümü cilt altında olduğundan dikiş alınmasına gerek yoktur. İlk 3 hafta hastaların fazla ayakta kalmaması ve yürümemesi gerekir. Üçüncü haftadan sonra koşma dışında spora izin verilir. Altıncı haftadan sonra her türlü aktivite serbesttir.

Kol Germe (Brachioplasty)
Kollarda sarkma ve gevşeme orta yaşı geçmiş kadınlarda sık görülen sorunlardan birisidir. Özellikle aşırı kilo alıp vermede de gözüken bu sorun yaz aylarında kolsuz kıyafetler giyildiğinde daha da dikkat çekici olur. Kollarındaki gevşeme ve sarkmadan çok rahatsız olan hastalara kol germe işlemi yapılabilir. Kol germe, özellikle kadınlarda dirsek üstünde oluşan gevşeme ve deri fazlalığını gidermeye yönelik cerrahi bir işlemdir. Ameliyatta amaç kolu sadece inceltmek değil, aynı zamanda daha gergin bir hale getirmektir.
Kol germe ameliyatları genelde 40 yaş üstü kadınlara yapılır. Özellikle kilo alıp verme sonrasında dirsek üstünde oluşan gevşeme artar. Bazı cilt tipleri gevşemeye eğilimlidir. Bu tip hastalarda sorun daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Koltuk altından başlayıp dirseğe doğru inen “L” şeklinde bir kesik yapılır. Genelde sadece deri çıkartılır ve kolun gerginliği arttırılır. Kolları çok kalın olan hastalarda işleme liposuction da eklenebilir. İşlem ameliyathane şartlarında genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası kollarda üç haftalık hareket kısıtlaması olur. Üçüncü haftadan sonra kolda hareketler başlanır. Altıncı haftadan sonra her türlü aktivite serbesttir.


Kadın Genital Bölgesi Estetiği (Labiaplasty)
Kadınlarda genital bölgeye yapılabilecek birçok estetik amaçlı işlem vardır. Hastanın ihtiyacına göre tek başına veya bir arada uygulanabilirler.
Yağ enjeksiyonları:
Kilo verme, yaş ilerlemesi sonucu kaybolan pubik bölge ve dış dudakların dolgunluğu ve genç görünümü, vücudun başka bir bölümünden alınan yağ dokusunun işlemden geçirilerek hem pubik bölgeye, hem de dış dudaklara verilmesiyle elde edilir.

Vajinoplasti:
Özellikle doğum sonrasında vajina duvarları elastikiyetlerini kaybeder ve gevşerler. Bu durum hem kadında, hem de partnerinde cinsel hazzın azalmasına yol açar. Basit bir cerrahi işlemle vajina daraltılarak bu sorun giderilebilir.
G-noktası enjeksiyonları:
Bazı araştırmalar, vajinal orgazmın vajinanın ön duvarında yer alan bir bölgenin uyarılması sonucu olduğunu iddia etmektedirler. Bu noktanın hyaluronik asit enjeksiyonları ile dolgunlaştırılması vajinal orgazmın daha yoğun ve güçlü yaşanmasını sağlar.